Beröringsskräck är något som politikerna måste hantera

Det grundläggande för en god ekonomisk utveckling  är att vi har marknadsekonomi med spelregler som är goda, jämlika och stabila, med en rimlig skattenivå. Och givetvis The Rule of Law. Det behöver jag nog inte gå in närmare på. Det vet nog nästan alla som läser denna blogg. Undantaget kan finnas bland de västerpartister, som också läser både blogg och nyhetsbrev.  Men det ska alltid finnas undantag som bekräftar regeln, sägs det.

Nästa fråga är då regeringens roll, eller bättre “The role of Government“, som är ett betydligt vidare begrepp. Förutom att se till att de excellenta spelreglerna finns , eller kommer, på plats, så ska Government/Politiken se till att justera de marknads-misslyckanden som kan finnas. Ett sådant är den grundläggande forskningen, som inte de enskilda företagen åtar sig. Men, som är viktig för samhällsutvecklingen och ekonomins utveckling också. Därtill kommer andra insatser som fokuserar på nya företag och entreprenörer.

Det finns också större företag, även internationella sådana, som behöver offentliga sektorns insatser. Det kan gälla infrastruktur och, men även andra frågor. Det gäller att inte politikerna lider av för stor beröringsskräck. Där vill jag ge den nuvarande regeringen en klar uppskattning. Alliansen hade det betydligt svårare.

Nu finns flera positiva exempel på politikernas insatser. Här vill jag ta upp Amazon. Detta stora företag har, efter utredning och i konkurrens mellan olika länder, valt Sverige. Vi har därigenom dragit det längsta strået och får tre stora dataanläggningar nära Stockholm, i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Det rör sig om investeringar på kanske en miljard dollar.

När det gäller Amazon har den svenska regeringen agerat rätt och varit framgångsrik. Dagens Nyheter berättade hur detta gått till. Läs artikeln, det är bättre än att jag återberättar. Bra gjort, dock. Näringsminister Mikael Damberg bör få beröm. Och ett exempel på vad jag menar i form av insatser som politiken måste göra, och då ska man inte ha beröringsskräck.

Alliansregeringen gjorde också en motsvarande insats. Den fick Facebook att bygga tre stora serverhallar i Luleå. Här finns det beröm att utdela till Annie Lööf i den förra regeringen. Totalt lär Facebook investerat hela 2,9 miljarder i de två server-hallarna.

Nu hoppas vi att Sverige får hit EMA, den Europeiska Medicinska Myndigheten, en insats som skulle betyda mycket för svensk Life Science och för landet i sin helhet. Myndigheten tvingas bort från London, när Brexit slår till. Sveriges chanser minskar dock genom att Skåne satsar på Danmark i stället. Nog borde man ställa in sig i ledet och vara solidarisk!?

Sist kan jag inte låta bli att visa på när regeringen avvisar företag. Det gäller Astra Zeneca. När dess koncernchef för dryga 10 år sedan kontaktade den svenska regeringen och ville träffa och tala med Göran Persson. Denne sa nej till ett möte. Sak samma några år senare när en ny koncernchef för AZ ville träffa Fredrik Reinfeldt. Han sa också nej tack. Det gjorde dock inte Cameron, Storbritanniens premiärminister. Inte heller Angela Merkel i Tyskland. Vad AZ ville tala om var företagets framtid och investeringsplaner. Sveriges avvisande inställning, när två statsministrar avspisar företagsledarna,  bidrog till att bolaget flyttade stora delar till UK och USA. I stället för att fortsätta investeringar i Sverige.

Detta har jag bloggat om tidigare, men tål att upprepas.

Nu har Astra Zeneca delvis kommit tillbaka, vilket till en del beror på frånvaro av beröringsskräck. Där AZ:s ordförande Leif Johansson spelat en stor roll, för han har direktkontakt med statsminister Stefan Löfven, som inte drabbats av beröringsskräck. Och regeringens nationella samordnare Anders Lönnberg har betytt mycket.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.