Nu har tydligen regeringen tagit intryck av att det är kvaliteten som bör gälla i omvårdnaden, och inte något annat. Det kunde vi glädjande läsa om i Dagens Nyheter idag. Bra, säger jag, men nog blir man undrande. Det är inte ens tre veckor sedan regeringen gav ett tilläggsdirektiv till utredningen, som leds av Ilmar Reepalu. Så här såg´dessa direktiv ut. Där skulle LOV, Lagen om Valfrihetssystem, utredas vidare. Det delbetänkande, som skulle publiceras igår, fick ett helt års anstånd, till den 1 november 2016. Nu ska tydligen detta uppdrag dragas tillbaka vid torsdagens regeringssammanträde.
Så här säger nu statsminister Stefan Löfven till TT idag klockan 12.28: ” Vi gör ett tilläggsdirektiv för utredningen för vi konstaterar att om det inte finns parlamentarisk majoritet för det förslaget, då är det dumt att köra huvudet i väggen, säger Löfven.”
I den ovan nämnda DN-artikeln sa Shekarabi att “Kvalitetsfrågorna får en tydligare roll i den här utredningen”. I våras utvärderades de tre stora akutsjukhusen i Stockholm. Det privata visade sig vara bäst. Men bortsett från någon notis i SvD, så dog den informationen. Möjligen kan man tro att Stefan Löfven tog intryck av min blogg, och nu sent om sider reagerar. Eller så läste han det här blogginlägget någon dryg månad tidigare.
Den andra frågan gäller AP-fonderna. Där ville den förra regeringen göra om placeringsregler och organisation. En utredning lades på bordet, formellt gjord av Pensionsgruppen, men i realiteten av Finansdepartementet. De dryga 400 sidorna, med analyser och lagtexter, kan inte de riksdagsledamöter som utgör Pensionsgruppen producera. Tyvärr är det en stor grupp tjänstemän på Finansen, som tagit intryck av Anders Borgs klåfingrighet när det gäller att ändra på det fungerande AP-fonds-systemet, som skrivit utredningen.
Såväl LO som TCO tar kraftfullt avstånd från utredningens huvudförslag, som gick ut på att politiskt styra pensionsfonderna och reducera antalet. Det ansvariga statsrådet, finansmarknadsminister Per Bolund sa igår till mig att han inte alls var bunden vid utredningen. Vi “ärvde den”, var hans uttryck. Så jag tror inte att det blir något av utredningen, annat än när det gäller de nya placeringsreglerna, som verkar vettiga.
Folkpartiet tog i somras avstånd från sin egen Pensionsgrupp, så det finns formellt sett inte underlag att genomföra förslaget. Enligt den ursprungliga överenskommelsen i pensionsfrågan måste alla partier vara överens. Men man vet aldrig när det gäller politiker och löften.
Till sist ett tjuvnyp dock: Om man ska köns-märka riskkapitalet borde man väl också ålders-bestämma detsamma?