Assar Lindbecks råd till regeringen: Jobba snabbt!

Professor Assar Lindbeck var den som gav Sverige goda råd vid vår ekonomiska kris 1993. Han ledde Lindbeck-kommissionen, som kom med 113 skarpa förslag efter bara tre månaders arbete. I Dagens Nyheter intervjuades Assar Lindbeck i lördags, direkt efter Stefan Löfven valts till statsminister, och innan vi nu vet vilka statsråd som ska hantera de 73 punkter, som Januariöverenskommelsen innehåller.

Nya villkor för ekonomi och politik” hette rapporten, som alltså kom efter tre månaders intensivt arbete. (Länken går direkt till betänkandet) I Dagens Nyheter lägger Assar Lindbeck ut texten:

– Vi lade fram 113 förslag efter tre månaders arbete. Det berodde inte på att vi var särskilt duktiga utan för att vi använde befintlig kunskap.

Om man kunde snabbutreda Sveriges problem på tre månader för 25 år sedan borde man kunna göra det idag också. Den befintliga kunskapen som Assar Lindbeck talar om är inte mindre idag än då, tvärtom. Vad gäller skattereformen säger Lindbeck: “Ta de duktigaste personerna i landet, så kan de väl få sex månader på sig”.

Det är precis så som viktiga och svåra frågor utreds i andra lände. Där finns inte Statens Offentliga Utredningar, utan man tar råd av de duktigaste, ger dem kort tid och låter dem sedan arbeta på heltid. Här i Sverige ska den offentliga utredningen alltid belysa utredningens uppdrag i ett historiskt perspektiv, utvecklingen på området under de senast 100 åren i Europa. Inrätta i stället Statens Historiska Verk för detta. Det är dags att bli modern, Sverige!

Den fråga som toppar Assar Lindbeck-intervjun är bostadsmarknaden. Det kan gå helt fel om man fokuserar på att släppa hyrorna fria i nyproduktionen. Den står bara för 1-2 procent av bostadsbeståndet. Det efterfråge-överskott som finns riskerar att driva upp hyrorna alldeles för högt där.

Men, behovet av en total marknadsorientering av bostäderna är Sveriges kanske viktigaste fråga idag. Hyresregleringen från 2a Världskriget är mer än överspelad, utom för Hyresgäströrelsen och andra intressenter. EU-kommissionen ska göra en särskild tillsyn av Sverige snart, med särskilt fokus just på bostadsmarknaden. Det behandlas på Ecofinrådets möte i morgon, den 21 januari i Bryssel. Hoppas att regeringen förstår allvaret, vilket tyvärr inte framgår av den Kommenterade dagordningen från 14 januari, som anger Sveriges ställningstagande.

En uppmaning till sist till de nya statsråden, till riksdagsmännen, samt givetvis Statsminister Stefan Löfven, samt hans vapendragare Wille Birksten:

Till sist: Reformera Regeringskansliet, Stefan Löfven. Du vet hur dåligt det fungerar. Gå från ord till handling. Det vore bra för alla, inte minst för Sverige. Och då också för Din regering och Dig själv. I en intervju i SvD i söndags sa Stefan Löfven att regeringskansliets organisation ska förändras. Det blir intressant att se om tidigare planer förverkligas.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.