Är vi beredda i Sverige att ställa om samhället med hjälp av Artificiell Intelligens, AI?

Frågan om AI är onekligen aktuell, AI-kommissionen säger att frågan är akut. Det framgår av AI-kommissionens synnerligen intressanta och viktiga utredning som kom i tisdags. AI-kommissionens rapport är på 136 sidor. Med titeln “Färdplan för Sverige”, på 136 lättlästa och spännande sidor. Ordförande Carl-Henric Svanberg och huvudsekreterare Sussane Ackum. Läs eller skumma igenom kommissionens rapport, det är både den och Du värda. (Ingen betalvägg)

I inledningen:

Vid tidigare teknikskiften har Sverige ofta tidigt kunna visa på ett teknikledarskap genom att nya, snabbt växande och senare världsledande företag etablerats. Vi ser ännu inte något sådant när det gäller AI och Sverige.

AI-kommissionen jämför den nya tekniken, AI, med järnvägen, elen och telefonen.  Då är det inte så bra att Sverige halkar efter och dessutom saknar en politisk strategi för den nya banbildande tekniken. Samtidigt går det så fort nuförtiden, den nya tiden ger oss inte rätt att vänta eller avvakta..

Först vill bloggen framhålla att AI-kommissionen levererade sin rapport drygt ett halvår innan utredningstiden gick ut. Det borde ge andra SOU-utredningar en tankeställare. Snabba på, det behöver inte vara 500 sidor och ämnets historia kan Statens Historiska Verk, som inte finns ännu, ägna sig åt.

För Dig som inte vill läsa eller skumma AI-kommissionens rapport räcker det, knappt, att läsa DN-artikeln, som ordförande Carl-Henric Svanberg skrev i måndags: “Hela samhället måste ställa om för att hantera AI”(Ingen betalvägg)

Man blir skrämd när man i debattartikeln läser att Sveriges position i världen i “Tortoise Global AI-index” ligger vi på plats 57 av 83 länder. Nu stämmer det inte, utan vi intar där den 25e platsen, Däremot den 57:e när det gäller kvaliteten på den politiska strategin. Vilket väl DN-artikeln menar). Däremot har vi tappat 8 platser på ett enda år. Från 2023 till 2024. (Inte för att bloggen ska vara kria-rättare, men rätt ska vara rätt) I Oxford index ligger Sverige på 14e plats.

Inte bra för ett land som Sverige, som borde legat bland de 10 bästa länderna, minst. Att ligga efter länder som Indien, Saudi Arabien, Spanien och Förenade Arabemiraten när det gäller högteknologi som AI är inte bra. Bästa är USA, Kina, Singapore, UK och Frankrike, i den ordningen. (Tortoise)

Vad göra för att ändra Sveriges position, men framför allt för att slå vakt om AI i framtidens Sverige? Jo, vi måste få en snabb och effektiv insats på 75 olika områden. De finns alla i rapporten. Men detta måste ske under politiskt ledarskap. Många åtgärder beror på hur Politiken kan styra. Här har den svenska regeringen ansvaret. Och läget är akut. Kommissionen vänder sig direkt till statsminister Ulf Kristersson.

Nu överlämnades rapporten till civilminister Erik Slottner, som inte alls verkade förstå hur angelägen uppgiften är att driva fram AI-utvecklingen i Sverige.

AI-kommissionens förslag är att en “Task Force” inrättas på statsrådsberedningen, direkt under statsminister Ulf Kristersson. Nedan följer de viktigaste åtgärderna, men först ska sägas att Aktionsgruppen borde ledas av en statssekreterare med ett 10-tal medarbetare. Totalt beräknas insatserna kosta statskassan 2,5 miljarder årligen i fem år. Detta borde anslås i Vårbudgeten, säger kommissionen. Totalt föreslås 75 olika åtgärder, både stort och smått.

 Du huvudsakliga förslagen är sex:

  1. En Task force under statsministerns ledning
  2. Ett kunskapsluft för hela Sverige
  3. En gemensam AI-infrastruktur för hela den offentlig sektorn
  4. Satsning på forskning i världsklass
  5. Åtgärder för att möjliggöra att landets unika datatillgång kan användas (GDPR bort?)
  6. Underlätta för innovation i näringslivet.

Nu har AI-kommissionen avlämnat sin skarpa rapport. Nu återstår att se om Ulf Kristersson förmår ta ledningen. Det tror Bloggen.

PS Ryssland har idag genomfört ett storangrepp mot Ukrainas energi-infrastruktur med missiler och robotar. samt drönare.

PPS Två intressanta och kompletterande artiklar om Polen finns i SvD “Sverige måste lära av Polen” och i Dagens Industri “Polen är snart nästa europeiska stormakt”(Ingen betalvägg, så läs gärna)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Är vi beredda i Sverige att ställa om samhället med hjälp av Artificiell Intelligens, AI?

  1. Viktig alarmklocka! Kristersson har inte varit Tack Håkan Du är rätt på om effekterna av förra och nuvarande regeringens törnrosa sömn! !! Någon har tydligen fattat galoppen oo utsåg en kAI kommision!
    Kraften i AI sätter enorma krav på regeringen att förutse och med klokhet styra och sälja in till medborgarna!
    Torgny Frykman

  2. Efter att ha tagit del av våra interna föreläsningar om nobelprisen, där åtminstone tre har AI som viktiga komponenter i forskningen är de officiella kommentarerna smått obegripliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.