Är LO Sveriges framtid?

Frågan kan tyckas underlig, men den satsning på bostäder och infrastruktur som LO och Karl-Petter Thorwaldsson driver är inte fel. Hur detta ska ske, enligt LO, är dock mycket tveksamt, för att inte säga felaktigt.Skriften “Vägen till full sysselsättning och rättvisare löner” skriven av tre LO-ekonomer är till delar socialism som inte fungerar i det moderna samhället. Du kan läsa själv. En kort redovisning av förslaget ger LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström på organisationens hemsida.

LO vill utveckla en dirigistisk politik, som innebär planhushållning. Arbetsmarknaden ska inte tillåtas bli mer flexibel. Lägre ingångslöner för t ex instegsjobb ska inte tillåtas. Alla företag ska i praktiken tvingas tillämpa kollektivavtal, annars ingen offentlig upphandling. Arbetskraftsinvandringen ska inte styras av företagens behov, utan facket ska i realiteten kunna hindra den.

Det LO föreslår med upplåning går hand i hand med vad OECD och IMF förespråkar. Se även ekonomerna Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund, som föreslagit en kapitalbudget, vid sidan om en ren driftsbudget, för staten. Dagens Industri redovisar idag LO-förslaget och en del av dess brister. Till LO-ordförandens förtjänst välkomnar han en öppen dialog om det LO nu föreslår. Bland  annat vill han ha en debatt och få mothugg baserad på en kommande rapport i dessa frågor från Svenskt Näringsliv. Men varför kan inte LO självt tänka lite nytt? Även när det gäller arbetsmarknaden

Bristerna på bostäder är ett område som hindrar den ekonomiska utvecklingen, särskilt i Stockholm och andra större städer. Det konstaterade Långtidsutredningen, som för en tid sedan kom med en mycket kritisk studie: “Begränsningarna på den svenska hyresmarknaden hämmar den svenska ekonomin, liksom möjligheterna för enskilda att finna lämpliga bostäder.. … En väl fungerande marknad kräver andra förutsättningar än de som finns i dag. En friare hyressättning, avvecklade etableringshinder och ett gott konsumentskydd…” LO vill inte ens diskutera en avveckling av hyresregleringen, i den rapport man nu lagt fram.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.