Är framtidens industri redan här?

Vi upplever nu den nya industrins gryning, det säger EurActiv, som är en allert nyhetskanal på nätet. Vad vi ser nu är artificiell intelligence, avancerade robotar, internet of things (sakernas internet) och Big Data. Detta tillsammans med sensorer skapar framtidens industri. En liten försmak har vi fått genom 3D-printing, där nästan vad som helst kan framställas, t o m mänskliga hjärtklaffar (ännu inte struphuvuden, men det kommer).

“Data är den nya oljan”, har myntats bland annat av John Straw, iDisrupted, som är ett fantastiskt företag om Du vill hitta nyheter i den digitala världen. Gå till dess hemsida och njut. Du kan också abonnera på nyheter där. Problemet med Big Data är dock för Europas del att vi inte alls kan mäta oss med USA. De stora datamängderna finns, och samlas in, av Amazon, Google, Apple och Facebook.

Det verkar som om Europas industri ligger efter utvecklingen i USA. Själv är jag inte i position att bedöma om detta är korrekt. Men den information från andra som jag har talat med bekräftar tyvärr detta. Det skulle då betyda att den framtida konkurrensen kommer att ske mellan ett stagnerande Europa och ett USA med sina teknologiska giganter. Som outsider har vi Kina, som inte ska räknas bort. Vad ska vi göra? Vi har en digital storspelare, Ericsson…

Hur ser industrin i framtiden ut? Revolutionen går tillbaka till Hannover 2011, men den har bara knappt kommit ur barnskorna. Nästa Hannover-mässa, som går av stapeln den 25 – 29 april i år har mängder med intressanta program, som säkert flera av mina läsare kommer att besöka. (Gärna feedback, tack!)

I Tyskland pågår ett intensivt arbete att fånga upp och utveckla den nya digitala tekniken och överföra den till industrin. Angela Merkel själv leder detta arbete, med 9 olika grupper, streaming grupper, som under ledning av framstående industriledare söker implementera den nya tekniken. (på tyska)

Några intressanta siffror och aspekter säger följande: Med den nya digitaliseringen – fullt ut genomförd – i ett företag skulle tillverkningsprocessen förbättras med 120 procent. När det gäller att producera och få ut nya produkter på marknaden skulle detta gå 70 procent snabbare med den nya digitaliseringen. De 100 största tyska företagen behöver investera 40 miljarder euro årligen rör att hänga med i Industry 4.0.

Det finns mycket mer att tillägga, men det kommer i framtida bloggar. Vad jag nu kan nämna är att EU-kommissionen på onsdag i nästa vecka, den 6 april, kommer att offentliggöra en plan om hur Industry 4.0 kan realiseras i hela Europa. Det får jag också återkomma till. (För media fortsätter väl att tiga om allt som inte är konflikt) Vice-presidenten Ansip i EU-kommissionen om detta.

.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.