Att president Trumps tullutspel är ett misslyckande framstår helt klart. Eller som Hans Bergström, författaren och Florida-bon, skrev i ett inlägg på Facebook: Trump är “skadeskjuten”. Oavsett om det är medvetet eller inte. när Trump onsdag 3 april föreslog tullar på allt och alla. Alla börser föll under torsdagen och fredagen. Sedan kom helgen
På måndagen den 7 april fortsatte börserna att förlora stort. Det blev inte den rekyl som nog många förväntat sig efter helgen med två röda dagar dessförinnan. Då kom ryktet sen måndag eftermiddag svensk tid: Trump pausar tullarna i 90 dagar. Börserna tvärvände, men efter en kvart kom beskedet ifrån Vita Huset att ryktet var falskt. Detta var nog den test som Trump-administrationen ville göra, för att sedan kunna göra pausen på riktigt.
Två dagar sedan, i går, onsdag eftermiddag strax efter 19 svensk tid, kom så beskedet: Trump pausar alla tullar i 90 dagar, utom baslinjen på 10 procent och tullarna på Kina. Vilken uppgång på börserna som skedde och den fortsatte idag. Men vad man inte tycks ta hänsyn till är att den baslinje som Trump vill ha som tull på produkter som säljs till USA, på 10 procent, är tre gånger så hög som dagens tull som ligger på 3 procent. Vill man vara konspiratorisk så kan sägas att Trump genom detta spel fick alla att acceptera att den grundläggande tuller till USA är tre gånger högre än tidigare. Smart?
Men det är ändå helt klart att Donald Trump och USA är kraftigt skadeskjutna. Det är som DN konstaterade i en ledar3e igår: USA är inte bara oberäknelig, utan opålitlig också.Reaktionen i USA, öven på den republikanska sidan går klart emot Trump. I Senaten igår röstade fyra republikaner emot Trump i en tullfråga, som behandlades igår.
När man nu ser på börsens reaktion är det inte bara uppgången nu som ska räknas in utan också den seanste veckans bakslag. Så frågan är vad netto blir. Och tullnivån på alla de 70 förhandlingar som Trump talade om igår blir nog betydligt lägre än befarat. Om än alldeles för höga,
Det är intressant att läsa de svenska tidningarna idag, eftersom beskedet om tullpaus kom så sent igår, som i början på kvällen. “Marknaden har förlorat makten” skriver PM Nilsson på Dagens Industris ledarsida. Det kanske inte är så. Det får framtiden visa. Och det finns även motstånd inne i det republikanska partiet. Kors i taket! Marknaden, verkligheten, har tydligen makt. Det är något som Donald Trump får lära sig.
Så över till Sverige.
Idag har den tidigare S-höjdaren Stefan Stern skrivit en viktig artikel i Dagens Industri, under rubriken “Kan man lita på att Socialdemokraterna ljuger?” Läs den (ingen betalvägg) och bli skrämd. Kanske inte lika mycket som för Donald Trump, men det är vi svenska som ska leva här i Sverige. Och vi behöver en politik som hjälper, inte stjälper. Att medvetet stoppa den svenska ekonomiska tillväxten är inte bra för någon av oss.
Så här skriver Stefan Stern om den Socialdemokratiska politiken som beskriver sig själva – om syftet – göra upp med marknadsmisslyckanden::
Partiledningen har deklarerat att den vill ”ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen, och på område för område, sektor för sektor, göra upp med de marknadsmisslyckanden som präglar vårt land”.
“Staten måste kliva fram” och “ekonomin demokratiseras” skriver Stern och citerar i S-partistyrelsens dokument inför partikongress i vår. S-ledningen nämner som marknadsmisslyckanden, enligt Stern apoteket, bilprovningen, livsmedelssektorn, bankerna, elmarknaden och läkemedelsindustrin.
Du som själv vill läsa förslaget till nytt partiprogram för SAP och en del diskussioner om våra politiska problem finns här “Ny riktning för Sverige” . Det är S-ledningen som står bakom. Man blir (läs jag) lite skämd när man läser detta. Vi måste slå vakt om marknadsekonomin, öka den ekonomiska tillväxten genom mindre krångel för näringslivet samt ordentigt värna statens grunduppgift som säkerhet både den inre och yttre..
PS Ryssland har svårt försvara sig hemmavid. Luftförsvaret räcker inte till och man är nervösa. Förmågan att identifiera drönare och andra flygande objekt verkar vara begränsad. I natt sköt Ryssland ned en egen helikopter i Moskva. Trodde förmodligen den var en ukrainsk drönare.
Trump är en förhandlare som först trycker till motståndaren våldsamt hårt för att sedan kunna förhandla i ett överläge. Så tullarna kanske inte blir så höga efter förhandlingarna under 90-dagarsfristen. Endast 15% av USAs sysselsatta arbetar inom tillverkningsindustrin. Jag undrar om dessa arbetare vill sänka sin lön och arbetsdisciplin till Kinas krav för att få företagare att investera i tillverkning i USA.
Men problemen kvarstår. USA har en av världens högsta statsskuld. Varje enskild amerikan är skyldig dem som köpt amerikanska statsobligationer 1,1 mkr. De största obligationsinnehavarna är Kina och Japan. Treasury bonds har ofta en löptid på 20-30 år med fast ränta. Ca 4,5% av USAs statsbudget går till att betala dessa räntor.
Nu säger Trump att han vill sänka dollarns värde för att bli mer konkurrenskraftig gentemot andra länder. Men vilken utländsk köpare vill då köpa deras obligationer om dessa sjunker i värde i en framtid. Samtidigt kan Kina pressa marknaden genom att börja sälja sitt innehav vilket pressar upp kravet på högre räntor på obligationerna. Vilket kommer att straffa USA genom högre framtida lånekostnader.