Är den svenska tillväxten dopad?

Dagens Industri beskrev i veckan om den svenska ekonomin som dopad. Stämmer detta, eller är det bara skrämsel?

Skälet är att vi beräknar och jämför BNP över tiden. Då visar det sig att vår tillväxt ökar totalt mer än per invånare i Sverige, därför att antalet medborgare ökar så kraftigt. Under 2016 ökade den svenska befolkningen med 145.000, eller med 1,4 procent.

Sedan finanskrisen har Sverige kunnat stoltsera med en ekonomisk tillväxt som varit i topp i EU. Men tar vi tillväxten per capital så blir vi som genomsnittet i Europa. Framöver väntas ekonomin hämna efter EU:s genomsnitt, enligt en prognos som IMF gjort, och den institutionen får vi ta på allvar. Det ska sägas att IMF ger vårt land beröm “Sweden is performing well”. Men det gör man regelmässigt till alla länder, alltid är det något som är bra. Men, sedan kommer kritiken eller synpunkterna:

IMF påpekar att strukturreformer är nödvändiga, “critical“. Det IMF räknar upp är jobb för lågutbildade, utbildningssatsningar i bristyrken (kompetensförsörjningen), bostadsmarknadens dåliga funktionssätt, och annat. Läs själv här den korta rapporten på ett halvt dussin sidor bara!

Den tidigare ordföranden i Finanspolitiska Rådet, professor John Hassler, säger till Dagens Industri att den till synes starka ekonomiska utvecklingen döljer Sveriges problem.

Föga överraskande hänvisar John Hassler till att Sverige behöver göra strukturella förändringar. Så här uttrycker sig Hassler ordagrant:

Det finns ett antal väldigt allvarliga strukturella problem i Sverige som vi under lång tid avstått att ta tag i.”

Problemen är, säger Hassler:

  • Den dåligt fungerande bostadsmarknaden
  • Svårigheten för de nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden
  • Krisen i den svenska skolan

Hur utvecklingen troligen ser ut 2020 enligt Konjunkturinstitutets prognos är plus 1,5 procent för hela ekonomin, men bara 0,5 procent per capita. Enligt KI:s generaldirektör Urban Hansson Brusewitz, beror skillnaden på invandringen och att dessa inte kommer i arbete. Hela 80 procent av befolkningsökningen, påpekar KI-chefen, beror på invandringen.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.