Är Annie Lööfs gullande med kommunisterna slut nu?

Många har undrat varför Annie Lööf och Centerpartiet legitimerat Sveriges fd kommunistparti, som fortfarande försvarar diktaturer. Duon Jonas Sjöstedt och Annie Lööf har rest runt i landet som cirkusartister och debatterat med varandra. Med partiet som Annie Lööf i Januariavtalet inte fick ha något inflytande på politiken. Men, en bättre legitimering av Vänster, fd kommunistparitet, får man leta efter.

Tänk om Annie Lööf i stället hade debatterat med Jimmie Åkesson! Då hade de flesta förstått hur legitimerande en sådan här debattrunda är. Debatterna med Sjöstedt är dynamiska , enligt Annie Lööf. Hon fortsätter i Dagens nyheter igår och talar om att de kan “puckla på varandra med glimten i ögat”. Det antyder väl vilket gullande det är. Trots att många reagerar som jag vill ingen offentligt ge Annie Lööf röd flagg. Den svenska flatheten.

Så här stod det i Januariavtalet:

Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.

Senare jämförde Lööf Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna, båda är ytterkantspartier. Och Vänstern har inte gjort upp räkningen med kommunisterna ännu, kan tilläggas. Något som fick Sjöstedt att gå i taket. Men, faktum är att Vänstern är Sveriges enda totalitära parti. Läs partiprogrammet, där näringslivet ska tagas över av “samhället”.

Ska Annie Lööf fortsätta och hjälpa de forna kommunistparitet till ett bra anseende? Då borde hon åka ut i landet tillsammans med Nooshi Dadgostar, som säkert kommer behöva all hjälp.

En tidigare blogg “Varför har Allianspartierna givit legitimitet åt Vänsterpartiet?” ger mycket mer kött på benen.

Vill säga att jag inte för ett ögonblick tror att Annie Lööf vill hjälpa det fd kommunistpartiet att få gehör för sin politik. Men insikten att hon genom en legitimering av Vänstern gör just detta saknas uppenbarligen. Enligt uppgift har Annie Lööf gjort detta i sju år. Så hon får ta åt sig en del av Vänsterns framgångar i opinionen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.