Äntligen, Angus Deaton får Nobelpriset i ekonomi..

Allt börjar med mikro, aggregeras och blir till makro. Det skulle man kunna skriva om den nye nobelpristagarens arbete, som jag tycker är utomordentligt välkommet. Ska vi förstå den ekonomiska utvecklingen, måste vi börja med pusselbitarna och inte bara betrakta helheten. Det förstod finansminister Anders Borg mot slutet av sin politikerbana, men han beklagade sedan att han inte gjort saker tidigare (t ex personaloptioner).

The Great Escape är en bok att läsa, skriven av nobelpristagaren. Vill man läsa boken finns den på Amazon.uk

Deaton påpekar där att världen är en bättre plats än den var förr. Människor är friskare, rikare och lever längre. Tyvärr har flykten från misär r lämnat gapande hål av ojämlikhet mellan människor och nationer. I The Great Escape,  berättar han märkliga historien om hur, med början 250 år sedan, vissa delar av världen upplevt ihållande framsteg, medan andra lämnats åt ett sämre öde. Deaton tar en grundlig titt på de historiska och pågående mönster bakom hälsa och välstånd för nationer, och tar upp vad som behöver göras för att hjälpa de som kommit på efterkälken.

Deaton visar hur USA, en nation som har blomstrat,  i dag upplever en långsammare tillväxt och ökande ojämlikhet. Han påpekar samtidigt hur den ekonomiska tillväxten i Indien och Kina har förbättrat livet för mer än en miljard människor. Deaton påvisar också att det internationella biståndet har varit ineffekt, ja rent av skadlig.  The Great Escape en utmärkt guide till att ta itu med välbefinnande för alla nationer. Även Sveriges! Ett seminarium med Stefan Löfven et al vore nyttigt, i anslutning till den 10 december.

Den som vill tränga djupare in i Deatons forskning har källan här.

Sist här kan jag inte låta bli att göra mig lustig över professor Bo Rothstein, som på DN.Debatt i söndags förslog att Nobelpriset i Ekonomi borde avskaffas. Varför? Jo, “de som studerat ekonomi är mer benägna för korruption än andra”. Nobelpriset i Ekonomi bidrar till ekonomisk utbildning, skrev han. Vore det inte bättre att förbjuda studier i ekonomi generellt? Men: Hur skulle vårt samhälle vara utan ekonomer? Korruptionsfritt? Det kanske den forne västerpolitikern tror?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.