Annie Lööf är skyldig svenska folket en redovisning

Det låter underligt, men bortsett från sonderings-uppdraget som Annie Lööf  fick, med just inriktning på sakpolitik, så är det bara relationer som varit i fokus i regeringsbildningen. Vem vill ta vem och inte? Men återrapporteringen från Annie Lööf väntar vi fortfarande på. Hon skulle ha fokus på sakfrågorna. Vad kom hon fram till i sin sondering om sakpolitiken? Hennes ursprungliga uppdrag har kommit i skugga av alla de möjligheter till konstellationer som Annie Lööf också kollade upp.

Så här sa Annie Lööf själv om sonderings-uppdraget, återgivet av SvD den 15 november:

Centerledaren Annie Lööf vill dyrka upp låsningarna med ett annat ingångssätt – att fokusera på det sakpolitiska innehållet. Hon trycker på det viktiga att inte låsa sig vid statsministerfrågan i det här skedet.
– Problemet under de här månaderna är att vi inte har diskuterat sakpolitik, säger hon på en pressträff.

Men när Annie Lööf redovisade sitt sonderings-uppdrag så glömde hon sakfrågorna, utan talade bara om vilka som ville, eller inte ville, bilda regering med varandra. Det verkar som om de flesta glömde bort att sakfrågorna skulle stå i fokus. Men nu, vid närmare eftertanke, så saknar nog många den grundläggande redovisningen. Åtminstone utifrån Annie Lööfs egen beskrivning av uppdraget, se ovan.

När det begav sig, som en hjälp på vägen, skrev jag en blogg den 16 november med rubriken 21 sakfrågor som varmt överlåtes till Annie Lööf”. Det är mycket relevanta frågor, en lista av konkreta och skarpa reformer som täcker in den politik som Centern drivit de senaste tio åren. Det vet jag att Annie Lööf själv tycker. Men det finns många fler frågor som behöver hanteras av en ny politik. Så min lista är långtifrån fullständig.

Det allra bästa är att Annie Lööf  redovisar en lista över de viktiga sakfrågorna som en regering måste hantera. Och vilka ståndpunkter de olika partierna har – de sex partier som Annie Lööf kartlade. Ju mer jag tänker på det, desto mer anmärkningsvärt blir det att ingen sådan redovisning gjordes, och att ingen efterfrågade detta. Media sover som vanligt, tydligen. (Det ska inte behövas en bloggare för att uppmärksamma självklarheter)

Idag uppmärksammade Dagens Industri regeringsbildningen igen, “För marknadsliberaler borde valet vara givet”. Som vanligt en utomordentligt läsvärd ledare. Måttstocken för en ny politik måste vara den S-regeringen drivit under fyra år. Här måste man göra upp med den företagarfientliga politiken “vinst är stöld”. “De allra rikaste” måste inte straffbeskattas. Skogsägare och fastighetsägare måste få sin äganderätt. Man måste sluta förtala Rutavdraget. Banden till särintressena LO och Hyresgästföreningen måste klippas av. Allt enligt DI.

När jag läst detta, säger jag igen: Tänk om Stefan Löfven förverkligat sitt löfte från 2012  i Dagens Nyheter “Affärsplan Sverige”. 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.