Det är många som kommenterat det paradigmskifte som skett när regeringen nu investerar för framtiden. Reaktionen har oftast gått på temat “omvändelse under galgen”. Nu har Stefan Löfven tvingat fram en ändring av regeringens politik med sitt tal om betydelsen av innovationspolitik, menar många. Mitt svar är att Löfven säkert påverkat, inte minst snabbheten i omställningen, men… Det finns en kraft i den rörelse som sker i OECD, IMF och våra grannländer som Finland och Danmark. Där arbetar man med en dynamisk innovationspolitik, som är framtidens melodi.
En annan aspekt är att när man väl är inne och bygger Sveriges framtid, med allt från infrastruktur till utbildning, forskning och entreprenörskap, så blir man (läs Borg och Reinfeldt) fångad av detta. När de ansvariga politikerna nu börjar intressera sig för det som bygger Sverige, så får man en insikt och med den följer ökat engagemang.
Ett tecken i skyn är Framtidskommissionen, som få tagit del av. Det är statsminister Fredrik Reinfeldts initiativ att tackla fyra av landets utmaningar. Tillsammans med sina partiledarkollegor i regeringen. En av utmaningarna är den demografiska utvecklingen, ålderspyramidens förändring, och vad som följer med den. Nu på tisdag, den 23 oktober, ägnar Reinfeldt en halv dag på SNS åt den frågan. Redan idag skriver Mårten Blix för Reinfeldt i Dagens Samhälle inför SNS-konferensen.
Ett annat tecken är att Anders Borg den 19 november kommer att deltaga i Entreprenörskapsforums “Swedish Economic Forum 2012”. Ämnet är entreprenörskap. En av frågeställningarna är hur den ekonomiska politiken skall utformas för att främja entreprenörskap. Den som vill lyssna på Borg här bör nog anmäla sig när möjlighet gives. (Seminariet är inte utlagt när detta skrives)