Almedalen igen, vårt lands demokratiska smältdegel

På söndag, den 30 juni, börjar årets Almedalsvecka, som håller på i 8 dagar. Det är enda gången under året då alla är jämnbördiga. Enda gången då generaldirektörer och företagsledare, riksdagsmän och statssekreterare kan sitta i publiken och lyssna. Det gäller aldrig annars. Sådan “höjdare” kommer annars bara om de inbjuds att tala eller sitta i en panel, dvs framträda själva. Men i Almedalen är det alltså annorlunda. Här blommar demokratin.

Inför varje Almedalsvecka är det två sorts kritik som framförs. De som alltid vill vara avvikande och sticka ut, som i år Lena Melin i Aftonbladet. Hon säger att det aldrig kommer några banbrytande förslag, som sedan genomförs. Hon redovisar två mot strömmen. Den andra kritiken kommer från försmådda konsulter, som inte inbjudits att sätta på sin taxa i Almedalen. De skriver om Almedalens meningslöshet eller vänskapskorruptionen där.

Årets Almedalsvecka har lockat 2.258 evenemang, enligt de officiella arrangörerna. Vilket område dominerar? Svaret är väl politiken, dvs våra partiledares tal och den debatt som detta skapar. Men om man skall se på ämnesområdena, så är ekonomi i starkt fokus. Forskning och innovation står starkt med 353 respektive 216 evenemang. Ungdom är också ett angeläget tema och finns i 350 av evenemangen som registrerat  ämne. Ämnen som hälsa får 161 träffar och begreppet grön 151. Detta baseras på min fritextsökning på den officiella hemsidan. Vill Du själv kolla, så är sidan här.

Vad finns det då att ta del av under denna fantastiska Almedalsvecka? Min spaning gäller först och främst evenemang som handlar om dynamisk innovationspolitik, som bygger Sverige. Det första jag skulle rekommendera är VINNOVA:s seminarium “Sociala utmaningar + innovation = tillväxt?” på måndag den 1 juli klockan 11.00. Är man intresserad av hur Västvärlden skall återskapa sin konkurrenskraft är Svenskt Näringslivs seminarium med Harvardprofessorn Niall Ferguson att rekommendera. Det börjar redan 10.00. Med lite dristighet kan man nog ta del av båda seminarierna.

Även Ratio håller ett intressant seminarium på måndagen, som börjar klockan 10.00. Under rubriken “Kompetens för tillväxt“. På måndagen anordnas också en heldag om Kina, Kinadagen. Intressant, men tidskrävande…

Centerpartiet har sitt ekonomiseminarium på måndagen 14.00, med Annie Lööf och Pontus Braunerhjelm

Detta är bara ett litet axplock, och Du som varit i Almedalen tidigare vet hur intensiv, men fantstisk dagen kan bli, särskilt om man slinker in på något lite avvikande, som ger helt nya tankar.

Kommer fortsätta med lite evenemang de kommande dagarna i ett nytt blogginlägg.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Almedalen igen, vårt lands demokratiska smältdegel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.