“Alla stora innovationer är redan gjorda”

Detta sades på SNS företagsledarkonferens i Tylösand i förra veckan. Vem som sa det kan jag inte säga, då Chatham House Rule gäller, att vad som sägs för redovisas, men inte vem som säger det och egentligen inte heller var. Den som sa det tog sedan tillbaka sitt påstående och påstod motsatsen.

En referens gjordes till nobelpristagaren Robert M. Solow, som 1987 sa “You can see the computer age everywhere but in the productivity statistics.” Produktivitet Paradoxen, som det kallas. Nu vet vi att detta inte längre gäller, om det ens gällde då. Men, vad som kan vara relevant är att det ofta tar decennier för ny teknik att slå igenom. Dessutom är det entreprenörer, individer med känsla för konsumenterna, som utvecklar det nya och användbara. Se bara hur lång tid det tog för elektriciteten eller ångturbinen att slå igenom fullt ut.

Några nya tekniker på väg, som ger effekt framöver. Först har vi fracking i USA, som reducerat energipriserna med mer än hälften där. Robotiseringen är också på frammarsch. Igår tog jag del av erfarenheten från en pingis-robot, som nu snart slår världsmästaren. Om modern teknik, den som finns idag, skulle användas fullt ut, så skulle 47% av alla jobb försvinna i USA. I Sverige skulle också ungefär hälften av alla jobb försvinna på 20 år, enligt en studie som SSF låtit Stefan Fölster göra.

Robotnyheter är en intressant hemsida väl värd att följa.

Detta betyder att vi inte längre blir beroende av billig arbetskraft i utvecklingsländer. Det blir minst lika billigt, att producera här som där. Avgörande blir även i framtiden hur entreprenören – eller för den det befintliga näringslivet – driver utvecklingen framöver. Åter-industrialiseringen blir ett faktum. Och individen spelar huvudrollen.

Alla innovationer är definitivt inte gjorda.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.