Ägarskatter och statligt riskkapital behöver reformeras, säger OECD

OECD säger att regeringen bör vidtaga ett stort antal åtgärder. (“The Government should” skriver man) Låt mig i detta blogginlägg om OECD-rapporten ta upp ägarskatter och statligt riskkapital. Det kommer att följas av ett antal blogginlägg som tar upp olika områden av den svenska innovationsekonomin där OECD har konkreta förslag.

Baserad på en omfattande genomlysning av det svenska skattesystemet för ägande bör regeringen vidtaga åtgärder. Skattelättnader för investeringar i tillväxtföretag och en förändrad beskattning av optioner (“stock options”). Ägarbeskattningen måste underlätta, och inte som idag försvåra, investeringar i tidiga skeden. Detta är OECD:s huvudförslag på skatteområdet, även om de inte uttrycker sig så.

Det statliga riskkapitalet behöver reformeras, säger OECD till regeringen. Fokus bör vara på tidiga skeden. Det måste finnas ett system som snabbt kan pröva ett företags behov av statligt riskkapital (“investment readiness”). Ett system med fond i fond föreslår OECD också, och säger att därigenom kan man få ett större engagemang från privata investerare.

Min bedömning är att detta är frågor, som borde genomföras snabbt (OECD kritiserar regeringen för långsamhet). Världen väntar inte på att vi utreder…  Anniel Lööf var inställd på både en förändring av ägarskatten (också optioner) och omstrukturering av det statliga ägarkapitalet. Det framförde hon på Entreprenörskapsforums Småföretagsdagar i Örebro i tisdags.

Tiläggas kan att OECD-studien är ytterligt intressant, matnyttig och lättläst, trots sina nästa 300 sidor. Alla borde läsa den, som har det minsta intresse av hur vi gör Sverige starkt.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.