45 nya institut i USA, ett led i återindustrialiseringen

I fredags tog två demokrater och två republikaner i den amerikanska kongressen, under ledning av Joe Kennedy,  initiativ till ett nytt program för att stödja återindustrialiseringen i USA. Genom ett stort antal regionala institut, eller som vi säger i Sverige, industriforskningsinstitut.  Förslaget har fått namnet “Revitalize American Manufacturing and Innovation Act of 2013” (RAMI) Kennedys förslag är ett kraftfullt stöd till president Obamas RAMI-program.

Tanken är att utveckla ett nätverk av regionala institut. Vart och ett skall vara fokuserad på en unik teknologi, material eller en process som är relevant för avancerad produktion.  Samarbete sall utvecklas med lokal industri, akademin och andra intressenter. Totalt skall 600 miljoner dollar avsättas för denna utveckling. Instituten skall ha fyra uppgifter: 1. forskning och utveckling 2. minska gapet mellan forskning och kommersialisering 3. stödja små och medelstora industriföretag 4. träna i avancerad produktionsmetodik. Ansvarig för genemförandet läggs på NIST, världens första industriforskningsintitut (bildat1901), som får 600 miljoner dollar för uppdraget.

Redan i maj månad förslog president Obama att tre nya instiutut skulle skapas. Detta för att utveckla presidentens tidigare initiativ, se nedan. De tre “maj-instituten” skall etableras i en anbudsprocess, där 200 miljoner dollar ingår som offentliga medel.. Hur denna process skall utvecklas framgår av en mycket pedagogisk pressrealease, som Du hittar länk till här.

Alla dessa initiativ bygger på ett pilotprojekt i Youngtown, Ohio, som startade 2012, kallad NAMII, National Additive Manufacturing Innovation Institut.

Samtidigt som Joe Kennedy lade fram sitt och kollegornas förslag så konkretiserade  president  Obama det förslag som presenterades i januari i år. Presidentens förslag är rubricerad National Network for Manufacturing Innovation med ett nu uppsatt mål på 45 institut över hela USA. En beskrivning, också mycket pedagogisk, av den amerikanska återindustrialiseringen finns här

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.