Nu har Anders Borg tagit intryck av all kritik och synpunkter som framförts om 3:12 reglerna. För min del skulle jag kunna utbrista: Vad var det jag sa? Anders Borg kommer aldrig lägga fram ett så skadligt förslag, har jag hävdat flera gånger i blogg och nyhetsbrev. Men, vi bör också rejält uppskatta Annie Lööf, som förmedlat synpunkter och reaktioner samt själv tryckt på, hårt.
Här är förrslaget i korthet som finansen och Anders Borg presenterat det. Här är SvD omedelbara nyhetsbeskrivning, inklusive TT:s från igår. Anders Borg hänvisade till lagrådet, som enligt honom aldrig varit så kritisk som till 3:12 förslaget. Här kan Du läsa Lagrådets yttrande med deras egna ord.
Dagens Industri, som mest uppmarksammat kritiken, skriver idag på sin ledarsida att “protester hjälper”. Det vill jag instämma i, och hade inte DI lyft frågan tillsammans med företagarorganisationerna, så hade Borg stått på sig. Tack DI för att vi nu kan länka till era ledare, utan fördröjning. Här är dagens DI-ledare.
Att finansministern tar bort det orimliga kravet på mer än 2 miljoner i lön för att kunna använda 3:12 reglerna välkomnas av alla. Nu är det de 3 procenten ägarandel som kan vara ett hinder i en del sammanhang. Förlåt, 4 procent skall det vara. Anders Borg sa fel på presskonferensen ett par gånger, men rättade sig, vilket jag också gör. Man kan tro att en lägre ägarandel diskuterats, men att Annie Lööf fick ger sig på kapitalandelen mot att lönen fick vara kvar på den gamla nivån.
Kritiska synpunkter på det framlagda förslaget finns också idag i DI, där Företagarnas skatteexpert Annika Ritsch skriver. Svenskt Näringsliv skatteexpert Johan Fall är också kritisk. Dessa kritiker tycker dock att förbättringarna i det nya förslaget gör skatteläget väsentligt bättre. Vad som inte noterats är att Anders Borg annars hade riskerat en revolt i sin egen riksdagsgrupp, men den är nu avvärjd. Praktikertjänst har reagerat kraftigt på det senaste förslaget, bl a genom VD Carola Lemne i en Ekointervju.
Någon borde kunna stå upp för att 3:12-reglerna borde slopas helt – redan nu. Jag skrev redan 2008 när de nuvarande reglerna kom, att dessa regler blir förmånliga för i stort sett alla utom uppfinnare. Det är inte rimligt att ha ett så omfattande krångelpaket som är till för att ge höjd skatt för gruppen småföretagsägare men som ger lindrigare skatt för de allra flesta. Det är bara tankeintensiva företag och som inte är personalintensiva, dvs. innovationsföretag, som träffas av straffbeskattningen i 3:12-reglerna. Ta därför bort 3:12 och låt det därmed bli 25 % skatt på utdelningar och kapitalvinster på aktier i alla onoterade bolag. Skatteuttaget på bolags- och individnivå blir ändå 41,5 % – det borde väl räcka. Hälsar Cecilia Gunne, skattejurist Lindskog Malmström Advokatbyrå.