2014 Index of Economic Freedom – med Sverige på plats 20

Nu har årets index “Economic Freedom 2014” kommit. En otroligt välgjord (innovativ) hemsida, där Du kan se och jämföra alla länder och regioner med varandra, på olika områden. Det är Heritage Foundation, ledande think-tank i USA, som tillsammans med Wall Street Journal som gjort Indexet, som har hela 20 år på nacken. Det betyder att jämförelserna över tiden blir mycket intressanta. Hela180 länder ingår i årets index.

Sverige har förbättrat sitt läge avsevärt under de gångna två decennierna, från 30+ till plats nummer 20. Men, det finns fortfarande mycket att göra. Se på indexet. Varför är ekonomisk frihet bra, kan man fråga sig. Svaret ligger i att med ekonomisk frihet följer ekonomisk tillväxt. Det finns stor och tillförlitlig forskning som visar detta.

De länder som toppar den ekonomiska friheten i världen är Hong-Kong, Singapore, Australien, Schweiz, Nya Zeeland och Kanada, i nu nämnd ordning. Dessa 6 länder har kriteriet “ekonomiskt fria”. Sverige ligger i kategorien “mostly free”. Före oss ligger USA, Danmark och Finland bland andra. I botten, som direkt ofria, hamnar länder som Argentina, Ukraina och Iran. Med Nordkorea på en ointaglig bottenplats.

Vill Du få en korrekt bild av den ekonomiska friheten i världen, inklusive Sveriges, måste den ovan redovisade indexet kompletteras med  Frazer Institutes studie i samma ämne. Frazer är ett institut i Kanada, som gjort studien “Economic Freedom“, också i 20 år. Men de har inte samma ekonomiska resurser och kan därför inte mäta lika snabbt. Men forskningsdjupet är betydligt större, vill jag påstå. Kolla hemsida “Free the World.com“, där det finns mycket forskning redovisad. Nobelpristagaren professor Milton Friedman var en av initiativtagarna till denna studie av den ekonomiska friheten.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.